Nisu ispunili očekivanja?
81

Ukrajinci privremeno povlače američke tenkove Abrams: Suočeni s velikim problemom

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Ukrajina je s fronta privremeno povukla američke tenkove Abrams M1A1, koji su se pokazali ranjivima na raspoređivanje bespilotnih letjelica, piše agencija pozivajući se na predstavnike američke vojske.

SAD je, nakon mjeseci ukrajinskog inzistiranja, prošlog januara pristao poslati 31 od ovih mašina. Kijev je tvrdio da su tenkovi, čija je cijena oko deset miliona dolara po komadu, bili ključni za probijanje ruskih linija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je u septembru na Telegramu da su Abramsi stigli u Ukrajinu.

Ali bojno polje se u međuvremenu značajno promijenilo, uglavnom zbog sveprisutnih bespilotnih letjelica i raspoređivanja "dronova lovaca" i "dronova ubica". Teško je zaštititi tenkove nakon što ih dronovi uoče. Tada će ih ili uništiti ili oštetili. Pet od 31 američkog tenka već je izgubljeno u ruskim napadima.

Očekivana ukrajinska protuofanziva prošle godine je zastala, a raspoređivanje Abramsa na bojnom polju viđeno je kao nužan korak za probijanje ruske ojačane odbrane. Međutim, Ukrajina ih je rasporedila samo u ograničenom opsegu, a kombinirane operacije u američkom stilu nisu dio ukrajinskih operacija, rekao je dužnosnik Pentagona.

Nekoliko tenkova izgubljeno je u nedavnom povlačenju iz Avdivke, grada u istočnoj Ukrajini koji je mjesecima bio predmet žestokih sukoba, dodao je dužnosnik Pentagona.

Proliferacija bespilotnih letjelica na ukrajinskom frontu znači da nema otvorenog prostora kroz koji možete proći bez straha da ćete biti otkriven.

Za sada su američki tenkovi povučeni s prve crte fronta i SAD će raditi s Ukrajincima na razvoju nove taktike, rekao je potpredsjednik Združenog štaba admiral Christopher Grady i još jedan dužnosnik Pentagona, koji je želio ostati anoniman.

"Kada razmišljate o načinu na koji se borba odvijala, masovno postavljanje oklopa u okruženju prepunom bespilotnih letjelica može biti riskantno", rekao je Grady ove sedmice za AP. Naglasio je da su tenkovi i dalje važno oružje, ali je potrebno sarađivati ​​s Ukrajincima i drugim partnerima i razviti novi način raspoređivanja tenkova.