Brojni problemi
29

Svjetski dan slobode medija u BiH usljed znatne prijetnje po novinarske slobode

B. R.
Ilustracija © Shutterstock
Ilustracija © Shutterstock
Svjetski dan slobode medija u Bosni i Hercegovini se obilježava u trenutku znatne prijetnje po medijske slobode i nepromijenjenim - lošim materijalnim i svakim drugim statusom novinara.

Ujedinjene nacije su 3. maj proglasile kao Svjetskim danom slobode medija, a jedan od ključnih razloga za to jeste da se osigura sloboda izražavanja svakog pojedinca.

Novinari u Bosni i Hercegovini nemaju razloga da budu zadovoljni, posebno zbog namjere vlasti u Republici Srpskoj da kriminalizira klevetu. Iako je riječ o entitetskom zakonu, njime će se tretirati svaki novinar, bez obzira u kojem dijelu države radi, ako u RS-u bude optužen za klevetu.

Predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever je ranije upozorila na opasnosti kriminalizacije klevete, za koju vlasti u RS-u smatraju da nije udar na novinarske slobode, tj. da je u cilju zaštite digniteta građana. Jedna od opasnosti jeste gašenje brojnih medija u slučaju osuđujuće presude, jer su predviđene novčane kazne poprilično visoke.

Najavljena kriminalizacija klevete je nastavak pogoršanja stanja u medijima. Niske plate, neodgovarajući uslovi rada i pritisci su višegodišnji problemi većine bosanskohercegovačkih novinara.

Da je stanje medija u Bosni i Hercegovini loše potvrđuje i Svjetski indeks medijskih sloboda "Reportera bez granica". Prema ovom indeksu, Bosna i Hercegovina je prošle godine nazadovala u medijskim slobodama. Od zemalja u regiji samo je Srbija iza Bosne i Hercegovine.

Vijeće Evropske unije napominje da su posebno novinarke sve češća meta prijetnji i napada - izložene su stigmatizaciji, seksističkom govoru mržnje, "trolanju", seksualnom i rodno uslovljenom nasilju. Ističu da je 73 posto novinarki tokom rada imalo prijetnje, zlostavljanje i uznemiravanje na internetu. Kako su naglasili, nikada nismo vidjeli toliko novinarki u pritvoru kao danas.

Današnje naslovnice austrijskih listova (Foto: Der Standard)
Današnje naslovnice austrijskih listova (Foto: Der Standard)

Koliko je Svjetski dan slobode medija bitan u razvijenim državama pokazuje Austrija čiji su listovi na naslovnicama današnjeg izdanja u bijelom kako bi podsjetili na značaj novinara u demokratskom društvu.