Nova nagrada
1.4k

Društvo novinara BiH: Al Jazeera Balkans najbolja u kategoriji TV novinarstva

V. K.
Tarik Đođić prilikom preuzimanja nagrade (Foto: Fahrudin Vojić)
Tarik Đođić prilikom preuzimanja nagrade (Foto: Fahrudin Vojić)
Al Jazeera Balkans dobila je Nagradu za najbolju medijsku kuću u kategoriji TV novinarstva koju Društvo novinara Bosne i Hercegovine tradicionalno dodjeljuje povodom Svjetskog dana slobode medija.

Nagradu je primio direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić na manifestaciji "Novinar godine" održanoj u Bihaću.

"U mnoštvu nagrada širom svijeta naročito raduje ona u vlastitom dvorištu, kojudodjeljuju profesionalne kolege, naši novinari", rekao je Đođić preuzimajući nagradu.

Na putu objektivnog novinarstva

Cilj manifestacije "Novinar godine" je očuvanje dostojanstva profesije i ohrabrivanje novinara u borbi za slobodu govora. Ta borba nije uvijek jednostavna, ali je vrijedna, naveli su iz Društva novinara BiH.

"Današnje vrijeme je vrijeme različitih manipulacija, spinova i lažnih vijesti i u takvom okruženju, globalnom, nije lako do gledalaca donijeti tačnu, pravovremenu, neobojenu vijest, što je naša primarna funkcija", rekao je Đođić.

Foto: Fahrudin Vojić
Foto: Fahrudin Vojić

"Baš zbog toga, zbog tog teškog globalnog okruženja, još smo odlučniji istrajati na putu objektivnog, nikom dužnog novinarstva. To vam mogu obećati", dodao je.

Regionalni medij sa sjedištem u Sarajevu

Al Jazeera Balkans je prvi informativni kanal u regiji i jedini regionalni medij sa sjedištem u Sarajevu koji je za 11 godina postojanja značajno promijenio medijsku sliku regije.

Foto: Fahrudin Vojić
Foto: Fahrudin Vojić

Pokrivajući najvažnije događaje u Evropi, SAD-u i Bliskom istoku, ali i drugdje u svijetu, Al Jazeera Balkans je svoje gledoace odvela na sva krizna, lokalna i svjetska žarišta, pružajući im objektivne i pravovremene informacije.

Već tri mjeseca, reporteri i snimatelji Al Jazeere Balkans rotiraju se u ratom zahvaćenoj Ukrajini iz koje donese informacije o invaziji koju je Rusija 24. februara pokrenula na tu zemlju.

Brojne prestižne nagrade

Al Jazeera Balkans i ranije je donosila priče i reportaže iz ratnih zona; njeni reporteri su, između ostalog, pratili sukobe u Ukrajini 2014. godine, kao i rat u Siriji, Arapsko proljeće, situaciju u Palestini i Izraelu koja povremeno eskalira te nerede na Capitolu.

Al Jazeera Balkans je prva televizija s Balkana, ali i prvi kanal mreže Al Jazeera koji je 2015. dobio Eutelsatovu prestižnu nagradu. Također, nekoliko puta je proglašena i najpoželjnijim poslodavcem u Bosni i Hercegovini te u medijskom sektoru.