Razvoj tehnologije
0
Digitalna TV u BiH za dvije godine
Komentari (36)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
digitalna je OK, samo brate kasni sa prenosom. Npr. na evropskom prevenstvu se gol mogao vidjeti sigurno 5 Sek. prije na kablovskoj nego na digitalnoj.
Ovog mjeseca je u New York drzavi smo svi presli na digital tv, a analog koriste policija, vatrogasci itd. Da bi fatao localne kanale (koji se ne placaju) treba se kupiti digital receiver, koji kosta $20..
ma ne laprdam, vec samo opisujem svoje iskustvo sa digitalnim signalom, ponavljam, u americi. siguran sam da ce u bih taj signal biti savrsen i bez mane:) i nemam sta traziti po netu, dovoljno mi je da upalim tv. kad je signal dobar, kvalitet slike je savrsen. kad signalu smeta nesto (a osjetljiv je k\'o guzna muha:), slika mrzne. Ja bih radije uzivao u starom analognom signalu kojem nije smetao vjetar ili nadlijetajuci avion, nego li u ovom aman-zaman digitalnom iskustvu.
Ma samo jos da imamo sta dobro i kvalitetno gledati... Treba mi bolja slika da gledam i boli zvuk da slušam Batka kako se preserava ili mnogobrojen show-šund emisije ili top-shop proizvode... A filmove - pa sve smo ih vec pregledali...
ja to sto ste napisali sve vec imam. sistem je jednostavan. kupis lcd tv i upalis ga. znaci ne kupovati plazmu, lcd ako nemas digitalni signal jer ce ti slika biti kao proljev. sto se tice ostalih srrannja koje ste nabrojali, samo su srrranjja. interesantno par dana, nakon toga i ne koristis. nego onaj koji jednom prebaci na digitalni kanal, nece vise nikad prebaciti na analogni. uglavnom najbolja stvar je sto mozes birati jezik na kojem zelis recimo gledati noviji film ili seriju (engleski ili neki drugi), a ispod imati titl na svom jeziku ili izabrati sinhronizaciju na svom jeziku.
ma je8o digitalnu tv
ovde je najbitnije biti protiv, nije bitno protiv cega, bitno je da nisi za :D
slika je odlična i ne može se usporediti sa analognim signalom. U standardnoj definiciji je kvalitete DVD-a. U full HD je još bolja. Ja na svojoj lokaciji (među zgradama) imam slabiju razinu signala, ali je slika savršena. Ponekad se pojave kockice ako je nevrijeme, ali, to je zanemarivo. Osobina je digitalnog signala što bez obzira koliko je jak, slika je dobra. To ti je isto kao kod DECT bežičnih telefona. U krugu 300 metara na otvorenom je svugdje je zvuk savršen. Ako si na 290 m još možeš pričati, a na 300 metara ga nema nikako. Ovo je samo za primjer. Dakle, bitno je da digitalnog signala ima bar malo, i slika će biti uglavnom dobra. Zaboravio sam napomenuti da se u Hrvatskoj u digitali emitiraju sva 4 kanala sa nacionalnom koncesijom: HRT1, HRT2, Nova, i RTL televizija. Za prijem signala se koristi osim digitalnog prijemnika najobičnija sobna ili vanjska antena. Ne treba nasjedati podvalama trgovaca kad prodaju DVB-T antene jer to ne postoji. To je zapravo obična antena.
a kako si zadovoljan kvalitetom slike, ima li smetnji itd?
Zdravo ljudi. Iz prve ruke ću vam kazati svoja iskustva sa dtv signalom u Hrvatskoj. Za uvođenje digitalnog zemaljskog signala je zadužena firma Odašiljači i veze (www.oiv.hr) koja je testni signal pustila još 2002. Ja osobno koristim DVB-T već dvije godine. Tada sam kupio digitalni prijemnik za cca 200 kuna (oko 55 KM) koji hvata SD signal u MPEG-2 formatu. Tada nije ni bilo HDTV signala. Međutim u međuvremenu je uveden i HDTV signal, te sam nabavio i novi fullHD LCD televizor, a prijemnik sam zamijenio sa novim koji prima i HDTV MPEG-4 signal. Dakle, oba signala se istovremeno emitiraju. S time, da će se u budućnosti forsirati napredniji MPEG-4 koji nudi bolju sliku. Dobra je stvar što se i u BiH uvodi digitalna zemaljska televizija, ali u vašem DTT forumu nigdje nije spomenuto ko će platiti prelaz sa analognog na digitalni signal. Vjerovatno će to platiti građani. U Hrvatskoj televizije same ulažu u digitalizaciju, a država daruje 75 kuna za kupnju DVB-T prijemnika.
ovo se misli na ZEMALJSKU digitalnu, vrhunskog kvaliteta. oni koji imaju tzv. digitalnu kablovsku mogli su se uvjeriti u katastrofalan kvalitet slike. naime radi se o prevari jer se radi samo o konverziji analognih signala u digitalne gdje se kao rezultat dobije loša slika.
evo i weba provjeriti obavezno! www.dtt.ba
ajd djeno ne laprdaj, ako si imalo obrazovan, znas da je digitalni signal manje podlozan smetnjama od analognog zbog svojih karakteristika (da sad ne tusim narod ovde, znam sta pricam, a ti se malo nacitaj nekih stvari po netu) ovo treba podrzati svakako. ako kasnimo za svijetom pljujete, ako idemo u korak opet pljujete (cast izuzecima) ;)
ne kuzim u cemu je problem? pa ko god ima digitalnu satelitsku taj vec lovi digitalni signal. ovo se misli na cablovsku digitalnu (uticnica u zidu + dvb-t topbox receiver) po gradovima. sto se tice sela, ta ideja nece nikad biti ostvarena ni po zapadno europskim selima, a kamoli na balkanu. na kraju i ta cablovska ide preko vecih satelita koji su postavljeni na raznim lokacijama, da bi se na kraju povezali s kablovima razvedenim po domovima. btw. slazem se s Djenom, digitalna tv ima nesto cistiju sliku i bolji ton, al se signal puno brze puca nego kod analognih. Sve u svemu tresla se brda, rodio se mali skupi mis.
izgleda da je u tvom slučaju dobro isprano