U Sarajevu
40

Cyber sigurnost je odgovornost i izazov društva: Obilježen Međunarodni dan žena i djevojaka u ICT

V. K.
U Sarajevu je danas u organizaciji Udruženja za poticaj društvene odgovornosti pojedinaca i organizacija "UNITED" i inicijativa Woman4cyber Bosna i Hercegovina, a uz posebnu podršku Misije OSCE u BiH, obilježen Međunarodni dana žena i djevojaka u ICT-u, Konferencijom "Izazovi i prilike za žene u cyber sigurnosti".

Ovaj dan naglašava potrebu za eliminisanjem rodno zasnovanih prepreka u ICT sektoru i promovisanje jednakih mogućnosti za sve. Iako su žene igrale ključnu ulogu u razvoju informatičkih tehnologija kroz historiju, često su bile nedovoljno priznate ili zastupljene. Cilj ovog dana da se inspirišu i podrže sadašnje i buduće generacije žena i djevojaka u ICT-u, uz podršku i razumijevanje kolega, kako bi i one bile u vodećim uloga u digitalnoj transformaciji svijeta. Zaključak Konferencije je bio da samo znanje i kompetentnost treba biti mjerilo uspjeha bez obzira na spol.

Događaj je okupio srednjoškolke, studentice, nastavnike, profesore, stručnjake iz područja ICT-a, te predstavnike institucija i nevladinih organizacija, a kroz panel diskusije i predavanja razgovaralo se o najnovijim trendovima u cyber sigurnosti, izazovima s kojima se žene suočavaju u ovom sektoru, te o važnosti formalnog, neformalnog obrazovanja kao i mentorstva.

Inspirativne priče panelistica uistinu su dotakle učesnice i dale im vjetar u leđa za slobodnije izbore u obrazovanju i izboru karijere. Istakle su kako su ih najčešće za odluku za IT karijeru potakla braća, rođaci, očevi, ali i druge žene koje su bile uzori.

"Prilike nam mogu oduzeti, ali ne mogu znanje i vrijeme koje ulažemo u sebe", rekla je Ajla Brdarević studentica IT, dok su Latifa Pršeš i Neira Mulić rekle su da osjećaju potrebu da dijele svoje priče i inspirišu mlade djevojke na drugačije izbore.

Amra Azabagić, IT stručnjakinja, dotakla se perioda obrazovanja kada je najveću podršku imala od profesora i mentora, a danas kroz razvoj karijere od budućeg supruga, kolega, kolegica i članica W4C, te istakla:

"Ravnopravnost proizilazi iz razumijevanja problema i potreba, te se jedino na taj način dolazi do zajedničkog cilja".

Fokus konferencije je stavljen na cyber sigurnost kao jedan od najzahtjevnijih segmenata ICT industrije, ali i kao slabu tačku našeg društva koje se teško odupire sve sofisticiranijim cyber napadima.

"Obično fokusirane na stručne teme, izuzetno nas raduju ovakvi događaji koje pripremimo s posebnom pažnjom za naše buduće koleginice i kolege. Današnja konferencija je osvijetlila vitalnu ulogu cyber sigurnosti u modernom svijetu i otvorila nove puteve za napredak u ovoj kritičnoj oblasti. Zajedno, koračamo ka sigurnijoj i otpornijoj digitalnoj budućnosti, osnaženi znanjem i snagom dijeljenja", istakla je Fernala Sejmen-Banjac, predsjednica inicijative Woman 4 Cyber Bosna i Hercegovina (W4C BiH).

U eri digitalizacije, briga o sigurnosti u cyber prostoru je neizostavna. Svi smo dio toga, a osiguranje vlastitog cyber prostora je minimum koji trebamo postaviti.

"Naša misija je razbiti predrasude, izgraditi zajedničke snage i potaknuti raznolike karijere u ovoj profesiji, jer cyber sigurnost je globalna odgovornost svih nas", istakla je Belma Ohranović, članica Inicijative W4C BiH i voditeljica Sektora za sigurnost Raiffeisen banke.

Svjesni potrebe da upozore na neophodnost poznavanja osnova cyber sigurnosti, članice inicijative Woman 4 Cyber Bosna i Hercegovina danas bh društvu poklanjanju Vodič "Osnove cyber sigurnosti" kako bi im pružili podršku u razumijevanju opasnosti u cyber svijetu, te im dali konkretne smjernice kako da se zaštite.

"Ovo je najjasniji čin društvene odgovornosti udruženja 'UNITED' i incijative W4C. Cilj je da razvijemo svijest o odgovornom ponašanju u online svijetu i damo konkretne alate kako se pojedinci mogu zaštiti. Vodič je dostupan online na svim našim stranicama i biti će distribuiran različitim kanalima, kako bismo svi zajedno doprinjeli boljoj sigurnosti našeg društva", istakla je Azra Habibija Ražanica, predsjednica Udruženja.

Podršku projektu pružilo je Ministrastvo odgoja i obrazovanja KS, te Bit Alijansa udruženje vodećih IT kompanija u BiH.