NAJAVA DOGAĐAJA
68

Online konferencija "IT-jučer, danas, sutra" povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u ICT sektoru

N. O.
Međunarodni dan djevojaka u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama (ICT) obilježava se zadnjeg četvrtka u aprilu svake godine, kao inicijativa pokrenuta od Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU), koja je specijalizirana agencija UN-a za informacijske i komunikacijske tehnologije.

Inicijativa ima za cilj, da kroz razne događaje i kampanje, kreira globalno okruženje koje de osnažiti i ohrabriti žene i djevojke da razmisle o karijeri u najbrže rastudem sektoru, te omogućiti IT kompanijama da iskoriste prednosti vedeg učešda djevojaka i žena u ICT sektoru.

Ovaj dan se obilježava od 2011. godine, a podržavaju ga mnoge organizacije i institucije širom svijeta.

Udruženje za poticaj pojedinaca i organizacija na društvenu odgovornost "UNITED" organizuje konferenciju uz podršku Bit Alijanse, studentskih udruženja EESTEC LC Sarajevo, BEST Mostar, AIESEC-a, te Asocijacije srednjoškolaca BiH.

Konferencija će biti organizovana online u srijedu 26. aprila od 9 sati do 14 sati i okupiti će srednjoškolce i srednjoškolke, studente i studentice sa područja cijele BiH.

Svi zainteresirani za učešde mogu se prijaviti do 24.4. na linku Prijava za konferenciju "IT-jučer, danas, sutra".

Cilj konferencije je srednjoškolcima i srednjoškolkama, studentima i studenticama, iz prve ruke od vrhunskih predavača i predavačica iz industrije, ukazati na potencijal same industrije i značaj obrazovanja za ICT.

Prisutni će biti i predstavnici IT kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija kako bi se razmijenila iskustva i ideje za dalje unaprijeđenje industrije u našoj zemlji.

Pored predavanja, kroz 2 panela "Žene u IT-u" predstaviti će se šest žene koje su birale IT za industriju rada, te panel "Bududnost IT-a" gdje će se razmijeniti mišljenja kojem smjeru će se razvijati industrija u BiH i svijetu.

Percepcije o tehnologiji ranije su bile takve da rezultiraju manjim brojem žena koje se educiraju, a kasnije i zapošljavaju u ICT sektoru, međutim u posljednje vrijeme to značajno se mijenja.

Zato će se na konferenciji okupiti jednako i žene i muškarci, jer samo međusobna podrška i razumijevanje, kao i razgovori o problemima i izazovima sa kojima se susredemo mogu nas dovesti do ravnopravnosti u društvu. Slogan konferencije je #weareunITed.