uzaludna nada?
69

Palestinci izašli na ulice u Gazi da proslave mir, iako Izrael još nije dao pozitivan odgovor

F. H.
Foto: Twitter/ Warmonitors
Foto: Twitter/ Warmonitors
Kako su se u Gazi širile vijesti o objavi Hamasa, Palestinci su počeli slaviti na ulici u Deir al-Balahu, u centru Pojasa, i gradu Gazi na sjeveru.

Vijest dolazi samo nekoliko sati nakon što je Izrael naredio Palestincima koji žive u Rafahu, gradu na jugu Gaze, da se "odmah evakuiraju".

Naredba je izazvala bojazan da bi izraelski napad na grad mogao biti neizbježan. Više od milion Palestinaca pobjeglo je u Rafah, gdje se vjeruje da se Hamas ponovno okupio nakon izraelskog uništenja većeg dijela sjevera Gaze.
Izvor upoznat s izraelskim planovima rekao je za CNN da je ograničeni upad u Rafah bio namijenjen održavanju pritiska na Hamas da pristane na dogovor koji bi doveo do dogovora o prekidu vatre za taoce.

Nakon što je Hamas prihvatio uslove postizanje primirja u Pojasu Gaze, loptica je prebačena na teren Tel Aviva. Ipak, prema prvim informacijama izraelski zvaničnici smatraju da je prijedlog za mir previše "smekšan".

Izraelski dužnosnici upozoravaju da ne uzimaju zdravo za gotovo Hamasovu objavu da prihvaća sporazum o prekidu vatre. Dužnosnici su za izraelske medije kazali da uslovi koje je Hamas prihvatio nisu oni na koje je pristao Izrael.

Prema tvrdnjama dužnosnika koje su citirale mreže, ponuda koju je Hamas prihvatio jednostrano je dao Egipat i nije shvaćena ozbiljno u Tel Avivu prije nego što se razjasne detalji.