Veliki preokret
50

Hamas prihvatio uslove za postizanje primirja sa Izraelom u Pojasu Gaze

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hamas je prihvatio uslove za postizanje primirja u Pojasu Gaze, saopćila je ova grupa te informisala egipatske i katarske posrednike o ovoj odluci.

"Brat mudžahid Ismail Haniyeh, šef političkog biroa pokreta Hamas, telefonirao je s katarskim premijerom šeikom Mohammedom bin Abdul Rahmanom Al Thanijem i egipatskim ministrom obavještajnih službi Abbasom Kamelom i obavijestio ih o Hamasu odobrenje pokreta za njihov prijedlog u vezi sa sporazumom o prekidu vatre", navodi se u saopćenju Hamasa.

Al Jazeera je dodala da je informacija o pristajanju na primirje potvrđena od izvora u vrhu Hamasa.

Do preokreta dolazi nakon što se činilo da je došlo do kolapsa još jedne runde pregovora o miru u Pojasu Gaze. Izraelski premijer nije želio prihvatiti dio koji se ticao povlačenje izraelske vojske iz cijelog Pojasa Gaze.

Nakon što se činilo da su pregovori propali započelo je izraelsko bombardovanje Rafaha, posljednjeg utočišta za više od milion Palestinaca i izraelska vojska je naredila Palestincima da napuste istočni dio ovog mjesta kao uvod u kopnenu ofanzivu.

Većina svjetskih lidera je upozorila Izrael da ne pokreće ofanzivu na ovaj grad, a razgovor između predsjednika SAD-a Joe Bidena i Benjamina Netanyahua je trajao oko pola sata. Nisu poznati detalji razgovora osim dijela oko otvaranja jednog od graničnih prijelaza prema Gazi zbog dopremanja humanitarne pomoći.

Najnoviji okvir, u čijem je izradi Izrael pomogao, ali nije u potpunosti pristao, poziva na oslobađanje 20 do 33 taoca tokom nekoliko sedmica u zamjenu za privremeni prekid vatre.

Također se poziva na oslobađanje palestinskih zatvorenika, nakon čega slijedi ono što su izvori opisali kao "ponovno uspostavljanje održivog mira" tokom kojeg bi preostali taoci, zarobljeni izraelski vojnici i tijela talaca bili razmijenjeni za više palestinskih zatvorenika.

U izraelskom napadu na Gazu ubijeno je više od 34.000 ljudi, od čega je oko 70 posto žena i djece. To ne znači da se u ostalih 30 posto ne radi o civilima.