Kažu da je posljednji čas
83

Građani blokirali ulice Tel Aviva, pozivaju Netanyahua: Prihvati prekid vatre ili će ulice gorjeti

M. G.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Porodice izraelskih talaca, zarobljenih u Gazi, blokirale su glavnu ulicu u Tel Avivu kako bi zahtijevale od Benjamina Netanyahua prihvatanje sporazuma o prekidu vatre. Na Cesti Begin se okupilo nekoliko porodica.
Einav Zangauker, majka taoca Matana Zangaukera, poslala je direktnu poruku izraelskom premijeru putem Kanala 12.

Times of Israel prenosi njene riječi: "Ovo je tvoj trenutak. Budi hrabar, budi vođa. Vlada i ratni kabinet moraju prihvatiti dogovor. Naše taoce trebamo kući. Do kraja."

Istakla je da je ovo vjerovatno "posljednja prilika" da vrati sina kući. Upozorila je vladu da će "ulice gorjeti" ako propuste ovu priliku.

"Ne možete se ovako igrati sa životima ljudi", dodala je.

Podsjećamo, Hamas je prihvatio uslove za postizanje primirja u Pojasu Gaze, saopćila je ova grupa te informisala egipatske i katarske posrednike o ovoj odluci.

"Brat mudžahid Ismail Haniyeh, šef političkog biroa pokreta Hamas, telefonirao je s katarskim premijerom šeikom Mohammedom bin Abdul Rahmanom Al Thanijem i egipatskim ministrom obavještajnih službi Abbasom Kamelom i obavijestio ih o Hamasu odobrenje pokreta za njihov prijedlog u vezi sa sporazumom o prekidu vatre", navodi se u saopćenju Hamasa.

Nakon što je Hamas prihvatio uslove postizanje primirja u Pojasu Gaze, loptica je prebačena na teren Tel Aviva. Ipak, prema prvim informacijama izraelski zvaničnici smatraju da je prijedlog za mir previše "smekšan".

Izraelski dužnosnici upozoravaju da ne uzimaju zdravo za gotovo Hamasovu objavu da prihvaća sporazum o prekidu vatre. Dužnosnici su za izraelske medije kazali da uslovi koje je Hamas prihvatio nisu oni na koje je pristao Izrael.

Prema tvrdnjama dužnosnika koje su citirale mreže, ponuda koju je Hamas prihvatio jednostrano je dao Egipat i nije shvaćena ozbiljno u Jerusalemu prije nego što se razjasne detalji.

Izraelski dužnosnik rekao je za Reuters da se objava Hamasa čini prevarom s ciljem da se Izrael prikaže kao strana koja odbija dogovor.