Saznaje Klix.ba
107

Rudari u Mramoru sada uz pomoć podgrada pokušavaju doći do zatrpanog kolege

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Navršava se četvrti dan otkako spasilački timovi u jami Rudnika lignita Mramor nadomak Tuzle pokušavaju doći do rudara kojeg su na dubini od 170 metara zatrpale velike količine zemlje i uglja. Kako saznaje Klix.ba, metoda proboja je promijenjena te se sada koriste posebne podgrade.

Spasilački timovi od po dvije ili tri osobe od petka ujutro pokušavaju pronaći unesrećenog rudara kojeg su prilikom obavljanja rudarskih poslova u jami Rudnika lignita Mramor zatrpale velike količine zemlje i uglja. Nesvakidašnja akcija do danas nije dala rezultate, a sve se odvijalo prilično sporo zbog nepristupačnog terena.

Kako je pojašnjeno za Klix.ba, spasioci su u ležećem položaju, na veoma skučenom prostoru, ručno uklanjali nanose zemlje i uglja, a na mjestu na kojem se pretpostavljalo da se on nalazi, spasioci nisu pronašli unesrećenog rudara.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, kako bi se pojačala sigurnost učesnika u akciji spašavanja, sada se promijenila metoda raščišćavanja terena.

Najprostije pojašnjeno, spasioci u jami sada ručno sakupljaju obrušenu zemlju i ugalj te ih tovare na takozvane grabuljare. Potom stavljaju okvire, odnosno probojne podgrade koje više ne dozvoljavaju dalje osipanje materijala, osiguravajući prostor za dalji prolazak.

Riječ je o aktivnostima koje se odvijaju znatno sporijim intenzitetom te je izuzetno teško procijeniti kada bi se moglo doći do unesrećenog rudara.

Mramorskim rudarima svoju pomoć su ponudile i kolege iz drugih rudnika, ali to nije moguće realizirati zbog prilično uskog jamskog prostora.