Važan test za obojicu
18

Antonelli i Schumacher će odmjeriti snage u Silverstoneu, za Italijana zatraženo izdavanje superlicence

D. B.
Njemački mediji pišu da Mercedes planira obaviti test na stazi Silverstone, u kojem će učestvovati testni vozač ekipe Mick Schumacher, šampion Formule 2 iz 2020. godine te mlada nada njemačkog tima Kimi Antonelli.

O Antonellijevoj budućnosti, koji trenutno nastupa u Formuli 2, mnogo se priča u posljednje vrijeme. On je debitovao u ovom šampionatu nakon što je osvojio titule u regionalnim takmičenjima Formule u protekle dvije godine, a sada se smatra potencijalnim kandidatom za nasljednika Lewisa Hamiltona u Mercedesu.

Međutim, iako je sjajan u juniorskim kategorijama, sedamnaestogodišnjak ipak predstavlja ogroman rizik za Mercedes u Formuli 1, posebno jer nema mnogo voženih utrka ni u Formuli 2. S druge strane, postoji šansa i da je riječ o otkrivanju "novog Maxa Verstappena". Upravo je Verstappen dobio priliku od Red Bulla da iz Formule 3 direktno stigne u Formulu 1, a da nije nastupau u Formuli 2.

Antonelli je uprkos svemu opcija za Mercedes kada je riječ o 2025. godini te je već obavio testiranja vozeći stariji Mercedesov F1 bolid. Preciznije, riječ je o prošlomjesečnoj vožnji Mercedesovog bolida iz 2021. godine na Red Bull Ringu, a našao se i u kokpitu bolida W13 iz 2022. godine u Imoli.

Mladog Kimija sada čeka test u Silverstoneu, dok će mu "protivnik" biti Mick Schumacher. Nijemac je postao testni vozač Mercedesa nakon što je 2022. godine napustio Haas poslije dvije godine nastupa za ovaj tim. Mick je bez sumnje brz te će poslužiti kao test za Antonellija.

Međutim, kako je zvanično potvrđeno, jedan od timova je zatražio od FIA-e da ranije izda super licencu Antonelliju. On ima potrebne bodove za to, no problem je što još uvijek nije napunio 18 godina. FIA razmatra ovaj slučaj, a s obzirom da zahtjev nije došao iz Mercedesa, vjeruje se da je riječ o Williamsu. Ukoliko zahtjev bude odobren, špekuliše se da će Kimi već u Imoli zamijeniti Logana Sargeanta.

Inače, Antonelli će u augustu napuniti 18 godina.

Kada je riječ o testu u Silverstoneu, on će koristiti i Schumacheru. Mick je vozač Alpineovog fabričkog tima u World Endurance Championshipu te bi dobrom vožnjom mogao istaći kandidaturu za mjesto u Alpineovom F1 timu, ali i u Williamsu te možda i u Mercedesu.

Šef Mercedesovog F1 tima Toto Wolff ne podržava Antonellijev prebrzi ulazak u kokpit F1 bolida.

"Prije samo 15 mjeseci je bio u F4 bolidu. Vjerujemo u Kimija, njegove sposobnosti i budućnost. No, postoji putanja koju moramo slijediti umjesto da sanjamo o 'skakanju' iz serije u seriju na način koji mu neće koristiti. Mislim da ovo neće omesti šampiona, no mene ometa jer me svi pitanju da li će Kimi voziti u Imoli. To se neće dogoditi, jer Mercedes to ne želi. Idemo s Formulom 2, mi kao tim trebamo riješiti druge probleme", izjavio je Wolff za njemački Autosport.

Potom je nakon utrke u Miamiju rekao nešto slično.

"Mnogo je priča koje mu ne čine uslugu, on se mora fokusirati na sezonu u Formuli 2. Obavlja mnogo testiranja za nas kako bismo ga pripremili, a odluka o drugom vozaču će uslijediti za nekoliko sedmica ili mjeseci", dodao je on.

Šef Williamsa James Vowles izbjegava direktne odgovore o mogućem Antonellijevom nastupu.

"Nisam razgovarao s njim od Abu Dhabija prošle godine. Ne znam ništa o Mercedesovim testovima. Kao i svi ostali, razmatramo vozačku postavu za sljedeću godinu, a imamo i vlastiti program mladih vozača. Što se tiče Kimija, ne mogu procijeniti na kojem je nivou. Logan mora zaslužiti svoje mjesto i trenutno ima teške ciljeve da se približi Alexu. Međutim, zasad nema ništa na radaru kada je riječ o njegovoj zamjeni", kazao je Vowles.

Poznati novinar iz F1 svijeta Lawrence Barretto tvrdi da je Vowles također rekao da tim razgovara s pet vozača.