Negodovanje u Budimpešti
58

NATO ima novi plan pomoći Ukrajini, Mađari ogorčeni: "To je ludost"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mađarska ne želi učestvovati u NATO-ovu dugoročnom planu pomaganja Ukrajini, rekao je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova, ocijenivši plan "ludom misijom".

NATO saveznici dogovorili su se u aprilu da će započeti planove za dugoročnu vojnu podršku Ukrajini u borbi protiv ruske invazije putem osnivanja fonda vrijednog 100 milijardi eura. Po planovima, NATO bi preuzeo dio koordinacije od koalicije predvođene SAD-om zvane Grupa iz Ramsteina.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto ponovio je da se mađarska vlada protivi tom planu.

"Mađarska se neće pridružiti NATO-ovoj ludoj misiji unatoč svim pritiscima", kazao je Szijjarto.

Glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs, reagirajući prošli mjesec na NATO-ovu inicijativu, objavio je na platformi X, bivšem Twitteru, da Mađarska neće podržati nikakve NATO-ove prijedloge koji bi mogli "približiti Savez ratu ili pretvoriti ga iz obrambene u ofanzivnu koaliciju".

Odnosi između Budimpešte i NATO-a zategnuti su jer je Mađarska odugovlačila s ratifikacijom ulaska Švedske u Savez, što je naposljetku učinila u martu te zbog bliskih odnosa mađarskog premijera Viktora Orbana s Moskvom uprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Ambasador SAD-a u Mađarskoj David Pressman poručio je ranije da saveznici NATO-a upozoravaju Mađarsku na opasnosti "bliskih i sve širih" odnosa s Rusijom i da će, bude li to politički izbor Budimpešte, "morati odlučiti kako najbolje zaštititi svoje sigurnosne interese".