Kanton Sarajevo
30

Djeca su kolateralna šteta štrajka prosvjetnih radnika, roditelji kažu da izostanak s nastave nije rješenje

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Od srijede su prosvjetni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) u štrajku te učenici u osnovnim školama neće imati prva dva časa do kraja školske godine.
Dok se Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo prepucavaju saopćenjima za javnost najviše u svemu ispaštaju učenici.

Učenici devetih razreda će ostati uskraćeni za adekvatnu pripremu za eksternu maturu, a učenicima nižih razreda, posebno prvačićima, ništa nije jasno i teško im je objasniti zbog čega od tri ili četiri časa neće imati čak dva.

Predsjednica roditelja Kantona Sarajevo Elma Dizdarević u razgovoru za Klix.ba kaže da je Vijeće uputilo otvoreno pismo Ministarstvu i Sindikatu zbog zabrinutosti odvijanja nastavnog procesa.

Istakla je da djeci ne smije biti uskraćeno pravo na obrazovanje.

"Problem je što nemamo više nastavnih dana do 12. juna kako bi se mogla izvršiti nadoknada časova. Za svako gubljenje časova nećemo imati adekvatnu pripremu za eksternu mature koja nisi veliki broj bodova kod upisa u srednje škole. Eksterna matura je nešto što odlučuje o sudbini svakog djeteta da li će imati šansu da upiše školu koju primarno bude želio. Djeca su već od februara uveliko krenula s pripremama za eksternu maturu i sad su uskraćeni za to", kazala je Dizdarević.

Navela je da je priprema za eksternu maturu značajna kako za učenike, tako i za roditelje te je neophodna priprema kako bi djeca adekvatno odgovorila na pitanja.

Također, štrajkom su pogođeni i učenici nižih razreda, posebno oni koji se tek navikavaju na nastavni proces.

"Ne smijemo zaboraviti ni djecu nižih razreda. Ta djeca razvijaju radne obaveze, imamo uvezivanje razrednih predmeta i kad se sve pogleda taman su se naučili nekom redu", objašnjava Dizdarević.

Ističe da su roditelji do sada uvijek bili na strani prosvjetnih radnika te pružali podršku u štrajkovima kojima nastoje ostvariti svoja prava.

"Nama su prosvjetni radnici uvijek bili primjer i želja kada smo bili mali da se bavimo tim poslom, Ali problem se ne rješavaju u školskim klupama. Postoje onolike sale u Ministarstvu, Skupštini, Sindikatu i i tu se vodi socijalni dijalog. Svi sudionici u nastavnom prostoru snose određenu odgovornost što djeca u KS nemaju priliku da prate redovni nastavni proces", naglašava.

Dodaje da postoje i pozitivne povratne informacije iz pojedinih škola te da su neki nastavnici odlučili održati nastavu i ne priključiti se štrajku.