Odluka 25. maja
27

Hoće li se prvenstvo BiH smanjiti na 10 klubova? Jedan kanton će glasati protiv, ponudit će drugu soluciju

E. B.
Foto: NK Široki Brijeg
Foto: NK Široki Brijeg
Iako je Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine prije mjesec donio prijedlog odluke o smanjenju domaćeg prvenstva sa 12 na 10 klubova, nisu svi oduševljeni tom idejom koja će biti usvojena ili odbačena 25. maja.

Naime, Izvršni odbor NS BiH je predložio da iduće sezone iz Wwin lige BiH ispadnu četiri kluba, te da od sezone 2025/2026 u prvenstvu učestvuje 10 ekipa.

Ova odluka će biti na glasanju na sjednici Skupštine Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine 25. maja, a već sada znamo da predstavnici iz jednog kantona neće podržati taj prijedlog.

Naime, čelnici Županijskog Nogometnog Saveza Županije Zapadnohercegovačke su jednoglasno donijeli odluku da njihovi delegati u Skupštini NS BiH glasaju protiv tog prijedloga smanjenja lige.

Kontaktirali smo predsjednika Županijskog Nogometnog Saveza Županije Zapadnohercegovačke Vladimira Glavaša koji nam je potvrdio da su klubovi iz Županije Zapadnohercegovačke za smanjenje Wwin lige Bosne i Hercegovine na 10 klubova, ali ne na ovaj način.

"Smatramo da je pored Wwin lige BiH potrebno izvršiti reformu i Prve lige. Mi jesmo za smanjenje elitnog ranga na 10 klubova, ali se zalažemo i da se formira jedinstvena Prva liga BiH, odnosno da se spoje Prva liga FBiH i Prva liga RS. Također, mi smo za prijedlog da onda prvoplasirana ekipa iz te jedinstvene Prve lige BiH direktno ulazi u Wwin ligu, a da drugoplasirana ekipa Prve lige razigrava sa pretposljednjom ekipom iz Wwin lige", rekao nam je Glavaš.

Vidjet ćemo kakav će biti stav ostalih kantonalnih/županijskih/područnih saveza kada je u pitanju glasanje na sjednici Skupštine NS BiH koje će biti održano 25. maja.