Srbija
0

Bošnjaci Sandžaka traže poseban region

SRNA
U Mešihatu Islamske zajednice Srbije usvojena je Deklaracija kojom se zahtijeva smjena ministra vjera Bogoljuba Šijakovića, te jedinstveni region Sandžak, koji će obuhvatiti sve opštine u kojima većinu stanovništva čine Bošnjaci.

Deklaracija se sastoji od sedam tačaka, a u njima se traži smjena ministra vjera zbog izjava povodom dolaska poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića u Srbiju, a od predstavnika Bošnjaka u Skupštini Srbije neizglasavanje Zakona o regionalizaciji ukoliko se zahtjev iz Deklaracije ne ispuni. Deklaracijom se, između ostalog, od države Srbije traži poštovanje prava Bošnjaka.

Skupu, koji je Mešihat sazvao povodom najave donošenja zakona o regionalnom razvoju Srbije, prisustvovali su narodni poslanici iz Sandžačke demokratske partije /SDP/, predstavnici vjerskih, gradskih i ostalih institucija i nevladine organizacije, a nisu se odazvali predstavnici stranke Demokratske akcije Sulejmana Ugljanina.

Poslanik SDP-a u Skupštini Srbije Munir Poturak nije potpisao Deklaraciju, jer smatra da ima drugačiju odgovornost od ljudi koji su prisustvovali skupu, te očekuje da će sa svojim koalicionim partnerima naći zajedničko rješenje za ove zahtjeve.

Mešihat Islamske zajednice Srbije, koju predvodi sandžački muftija Muamer Zukorlić, ranije je saopštio da je sastanak sazvan zbog, kako se navodi, sve učestalije pojave diskriminacije nad Bošnjacima i muslimanima u Srbiji i kršenja njihovih ljudskih i vjerskih prava.