Razvoj tehnologije
0

Digitalna TV u BiH za dvije godine

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Bosni i Hercegovini će se najkasnije do 1.12. 2011. godine u potpunosti ugasiti analogna radiodifuzija u UHF opsegu, a u skladu sa Sporazumom iz Ženeve sve članice EU bi trebale do 2012. godine isključiti analognu i prijeći na digitalnu zemaljsku radiodifuziju.

Uvođenje digitalne zemaljske televizije je obaveza Bosne i Hercegovine nastala u skladu sa važećim međunarodnim sporazumima iz ove oblasti.

Kako saznajemo u DDT Forumu, tijelu zaduženom za uvođenje digitalne ere u RTV emitovanju, tranzicijski period prelaska na digitalnu zemaljsku radiodifuziju odvijat će se u fazama, a u uvođenju digitalne televizije u Bosni i Hercegovini će se koristiti DVB-T standard sa MPEG-4 (H.264/AVC) sistemom kompresije.

Potrebno je također sprovesti javnu informativnu kampanju i educirati bh. javnosti o procesu uvođenje digitalne zemaljske radiodifuzije i njegovim prednostima.

Strategija također podrazumijeva i subvencioniranje stanovništva prilikom kupovine odgovarajućih DVB-T prijemnika.

"Subvencije će znatno ubrzati proces prelaska na DTT, jer je to efikasan način da se građani potaknu na što bržu kupovinu ovih uređaja. Na ovaj način će se pratiti i penetracija prijemnika na tržištu, što će omogućiti TV stanicama da se prije odluče na digitalizaciju svog programa i pristup multipleksu“, ističe u razgovoru za Sarajevo-x.com Emir Vajzović, sekretar DTT Foruma.

Digitalna televizija je relativno novi način emitovanja TV signala. U odnosu na analognu koja je danas u upotrebi, digitalna televizija donosi bolju, jasniju sliku sa manje smetnji koje se pojavljuju danas, kao i bolji zvuk.

"Digitalna TV nudi i široki format ekrana (16:9) i nudi određenu fleksibilnost i interaktivnost. Digitalna televizija omogućava pored gledanja TV-a i naprimjer korištenje Interneta i mogućnost kupovine za kuću i slično. Pored toga, gledaoci će biti u prilici da primaju podatke i televizijske usluge kao što su dodati titlovi, audio kanali, elektronski programski vodič i mnogi drugi", kaže Vajzović, te dodaje da zamjena analognog emitovanja sa digitalnim sistemom predstavlja veliku prednost u smislu efikasnijeg korištenja frekventnog spektra.

Uvođenjem DTT, prostor zemaljskog emitovanja će imati više resursa i mogućnosti. Takav radio-difuzni spektar se može koristiti i za nove usluge, što će otvoriti nove mogućnosti na tržištu, poslovne izazove i nova radna mjesta. Uvođenjem digitalne televizije će se promovisati razvoj novih tehnologija, ojačati konkurenciju u sektoru komunikacija i medijski pluralizam.

Za provođenje strategije biće potrebno izdvojiti određena sredstva za promotivnu javnu kampanju, subvencioniranje nabavke digitalnih prijemnika za građene BiH, te pomoć TV stanicama za uspješno provođenje procesa prelaska na digitalnu zemaljsku radiodifuziju.

"Građani će nakon početka tranzicijske faze u 2010. godini trebati napraviti mali napor i nabaviti digitalni prijemnik Set Top-Box kako bi omogućili svom domaćinstvu da prati značajno kvalitetniju digitalnu televiziju. Kao što je navedeno, planirano je djelimično subvencioniranje nabavke ovih prijemnika sa kojima će se moći pratiti program na postojećim TV uređajima", istakao je on.

Vajzović napominje da su cijene ovih uređaja u stalnom opadanju, te je sigurno da to neće predstavljati preveliko opterećenje za kućne budžete kada građani budu pozvani iduće godine da krenu u nabavku digitalnih prijemnika.