Tihić pred Kongres
0

'Prekinuo sam minder politiku unutar SDA'

Sarajevo-x.com
Sulejman Tihić, aktuelni predsjednik Stranke demokratske akcije, pred stranački Kongres na kojem će se birati novo vodstvo, rekao je za naš portal da ima veliku podršku sa terena, te očekuje da će delegati prepoznati rezultate njegov rada kao lidera stranke.

„Preuzeo sam stranku u vrijeme kada Alijansa pobjedila na izborima i formirala vlast. SDA je tada bila više pokret nego stranka. Imali smo izuzetno loš međunarodni rejting, uništen ugled, a to je bilo vrijeme kada se stranka dovodila u vezu sa međunarodnim terorizmom. Sada imamo jednu od najbolje uređenih stranaka u BiH”, ističe Tihić.

Naglasio je da je uspio zaustaviti djelovanje političkih centara moći, koji su postojali van organa stranke i donosili odluke.

„Istina je da prije osam godina stranka nije najbolje fukcionisala u smislu odlučivanja i djelovanja. No, sada nema više minder politike. Oni kojima nisam dozvolio da donose odluke van stranke mene sada optužuju da nema dovoljno demokratizacije u stranci. No, raduje me što smo mi sada dio porodice evropskih narodnih stranka gdje uživamo veliki ugled”, kaže on.

Od kandidata za predsjednika stranke u najnapetijoj i najneizvjesnijoj utrci do sada, Sulejman Tihić ima 73 kandidature, Bakir Izetbegović 22, te Adnan Terzić 6.

„Činjenica da sam dobio skoro dvije trećine kandidatura govori o velikoj podršci sa terena. Ja nisam vodio predizbornu kampanju, kao moji protukandidati, iz prostog razloga što ja teren obilazim zadnjih osam godina i očekujem da će to delegati znati prepoznati na Kongresu”, zaključio je Tihić.