Mediji u BiH djelimično slobodni
0

Svjetski dan slobode medija

SRNA
Mediji širom svijeta danas obilježavaju Svjetski dan slobode medija, koji je prilika za podsjećanje na novinare stradale na zadatku i važnu ulogu slobodnih i nepristrasnih medija u društvu.

Svjetski dan slobode medija ustanovljen je 3. maja 1991. godine u Vindhoku na konferenciji Ujedinjenih nacija, povodom usvajanja Deklaracije o slobodi medija u Africi.

Ovom deklaracijom cenzura je proglašena grubim kršenjem ljudskih prava, a vlade svih zemalja pozvane su da obezbijede poštivanje ustavnih garancija za slobodu medija.

Tema kojom se obilježava ovogodišnji Dan slobode medija je "Potencijal medija u jačanju dijaloga, uzajamnog razumijevanja i pomirenja".

Svjetska asocijacija novina podsjetila je na tragičan bilans stradanja novinara širom svijeta u 2008. godini, navodeći da ih je 70 ubijeno, 673 uhapšeno, a 125 zadržano u zatvoru, dok su od početka ove godine u svijetu već ubijena 22 novinara.

Sloboda medija na globalnom nivou pogoršala se u prošloj godini, sedmu godinu za redom, saopštio je Fridom haus.

U izvještaju Fridom hausa, koji je objavljen uoči Svjetskog dana slobode medija, 3. maja, navodi se da su novinari u 2008. godini bili suočeni sa sumornim radnim okruženjem, sa globalnim opadanjem slobode medija i pogoršanjem koje je prvi put zabilježeno u svakom regionu.
Fridom haus u izvještaju ističe da je najveći pad slobode medija zabilježen u regionu centralne i istočne Evrope i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, dok je najbolje rangirana zemlja u regionu Slovenija, u kojoj su mediji ocjenjeni kao slobodni.

BiH je zauzela 98. mjesto na listi od 195 zemalja, Crna Gora se nalazi između 78. i 80. mjesta zajedno sa Bocvanom i Istočnim Timorom, dok su Hrvatska i Srbija na 81. odnosno 83. mjestu, a Makedonija dijeli 98. mjesto sa BiH.

Od 28 zemalja, koliko se nalazi u grupi srednje i istočne Evrope, sedam ih prema ocjeni Fridom hausa ima "slobodne" medije, a Estonija, Češka i Litvanija su na vrhu popisa.

U grupi zemalja sa "djelimično slobodnim" medijima u tom regionu su Hrvatska, Bugarska, Crna Gora, Srbija, Rumunija, BiH, Makedonija, Albanija, Ukrajina i Gruzija.

Prema rang-listi Fridom hausa, od 195 zemalja najslobodnije medije imaju Island, Finska i Norveška. SAD su na 26. mjestu, a na posljednja tri mjesta se nalaze Burma, Turkmenistan i Sjeverna Koreja.

Najbolje ocijenjena zemlja je Island sa devet poena, a najgore Sjeverna Koreja sa 98 poena.
U izvještaju se ističe da samo 17 odsto svjetske populacije živi u zemljama koje uživaju slobodu medija.

Izvještaj procenjuje stepen slobode štampanih, elektronskih medija i interneta, a ocjene se temelje na procjenama zakonskog, političkog i ekonomskog okruženja u kojem su novinari radili.