Čeka se američka pomoć
52

Rusija ostvarila značajan napredak sjeverozapadno od Avdivke, ali nije jasan konačni cilj

F. H.
Analitičari ISW-a primijetili su da su ruske trupe iskoristile taktičku prednost sjeverozapadno od Avdivke, gdje nastavljaju vršiti pritisak, ali krajnji cilj osvajača u ovom sektoru linije kontakta ostaje nejasan.

Analitičari ISW-a navoda da su u noći s 3. na 4. maja ruske trupe napravile primjetan taktički napredak sjeverozapadno od Avdiivke u blizini Arkhanhelske.

Stručnjaci sugerišu da su ukrajinske trupe možda odlučile zamijeniti prostor za vrijeme, predviđajući dolazak velike pomoći iz SAD-a na crtu fronte u nadolazećim sedmicama, što je prikladna odluka za snage s nedostatkom resursa koje riskiraju da budu nadmašene.

Istodobno, ISW i dalje ocjenjuje da ruske trupe vjerovatno pokušavaju iskoristiti ograničeni privremeni "prozor" prije dolaska zapadne vojne pomoći, intenzivirajući ofanzivne operacije, te da bi ruske trupe mogle napraviti daljnje taktičke poteze na tom frontu uskoro.

Stručnjaci također dodaju kako se čini da su ruske trupe iskoristile taktičku situaciju sjeverozapadno od Avdiivke. Međutim, njihov krajnji cilj na ovom sektoru linije dodira ostaje nejasan.

Rusi su vjerovatno odlučili iskoristiti područje na kojem bi najvjerovatnije stekli taktičku prednost u bliskoj budućnosti, ali nije jasno hoće li se nastaviti kretati sjeverno prema Toretsku ili će se vratiti svom prijašnjem fokusu na Pokrovsk na sjeverozapadu.

"Ruske snage već su angažirale borbenu snagu otprilike jedne divizije (sastavljene uglavnom od četiri brigade Centralnog vojnog okruga) na crti bojišnice sjeverozapadno od Avdivke i navodno nastavljaju uvoditi dodatne snage u ovo opće područje", stoji u izvještaju.

Pregled je također obuhvatio izvještaj da su predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskyy, komanadnt ukrajinskih kopnenih snaga general-pukovnik Oleksandr Pavliuk i bivši predsjednik Ukrajine Petro Poroshenko stavljeni na rusku tjeralicu.

Odluka Kremlja, kažu analitičari, dio je ruske informacijske operacije Maidan 3 i širih napora da se diskreditira sadašnja i prethodna prozapadna ukrajinska vlada koja je došla na vlast nakon ukrajinske Revolucije dostojanstva 2014. godine, kao i da se Ukrajina diplomatski izolira.