Antivladin skup
38

Orban je dobio novi prst u oko: Njegov najveći protivnik okupio je desetine hiljada ljudi u Debrecenu

V. K.
Peter Magyar u Debrecenu (Foto: Facebook)
Peter Magyar u Debrecenu (Foto: Facebook)
Nakon što je prije nekoliko sedmica organizovao masovni antivladin skup u Budimpešti, najveći protivnik mađarskog premijera Peter Magyar organizovao je novi masovni skup, ovaj put u Debrecenu.

Na Magyarov skup došlo je više od 10.000 građana, a uzevši u obzir da je ovaj grad jako uporište Orbanove stranke Fidesz, onda je ovaj broj svakako nešto što izaziva veliko poštovanje.

Na početku skupa, Magyar se obratio prisutnima te je rekao kako svi žele promjenu, ali da je isključivo mogu postići zajedničkim snagama.

"Budite oni na koje moć ne utječe. Sve više vas osjeća da je to sada ili nikada. Ako sada uspijemo, možemo okončati eru koja je Mađarsku učinila jednom od najsiromašnijih i najkorumpiranijih zemalja u Evropskoj uniji. Ako smo zatvorili prošlost, možemo izgraditi novu budućnost", rekao je Magyar.

Poručio je kako je najveći problem transparentnost novca koji je stigao u Mađarsku iz brojnih fondova.

"Raspuštamo dioničko društvo Orban - Tiborcz - Meszaros", rekao je Magyar prozvavši tako i mađarske tajkune koji su bliski vladi Viktora Orbana.

Također, uputio je i poruku gradonačelniku Debrecena Lajošu Kosi.

"Sram te bilo Lajoše ili kako te ovdje u Debrecenu zovu, gospodine 20 posto", poručio je Magyar aludiravši na činjenicu da su preko noći u ovom gradu postavljeni provokativni plakati.

U svom govoru, Magyar se osvrnuo i na geopolitičku situaciju i rat u Ukrajini.

"Zalažemo se za mir i hitan početak mirovnih pregovora. Ko glasa za Fidesz, glasa za ratno huškanje", naglasio je.

Peter Magyar i njegova stranka prvo političko suočavanje sa drugim mađarskim partijama imat će već u junu kada su zakazani izbori za Evropski parlament.