Postizborne slagalice
0

Naziru se obrisi koalicije u Hrvatskoj: HDZ i Domovinski pokret su sigurni, ali ko su "žetoni" iz sjene?

V. K.
Andrej Plenković (Foto: Sasa Miljevic/Pixsell)
Andrej Plenković (Foto: Sasa Miljevic/Pixsell)
Prvi čovjek HDZ-a Andrej Plenković saopćio je iz Pule kako je ova stranka na pragu dogovora s partnerima o formiranju nove vlade te je poručio kako će biti i više nego dovoljno ruku za novu većinu u Saboru Hrvatske.

Prema onome što je poznato od ranije, Plenkovićev HDZ bi većinu trebao formirati prvenstveno s Domovinskim pokretom, a u izbornoj računici potrebno će im biti 76 ruku.

"Nikome ne okrećemo leđa. Bitno je da imamo 76 pouzdanih ljudi. Prošli smo u proteklih osam godina dva vrlo teška i zahtjevna mandata puna kriza i izazova.

Kako pišu brojni mediji u Hrvatskoj, HDZ bi u novoj većini brojao 61 zastupnika dok bi Domovinski pokret imao 13 ruku. Manjine, u kojima ne bi bilo Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovca, podržale bi vladu sa pet ruku.

Ono o čemu se govori u Hrvatskoj jesu i dodatni "žetoni" koji bi pored ovih stranaka podržale novu većinu. Jedno od imena koje se spominje je i Vesna Vučemilović koja je u novi saziv Sabora ušla s koalicijske liste Hrvatskih suverenista i Mosta. Nakon izbora, Vučemilović je ušla u sukob sa strankom te je dala ostavku na sve dužnosti.

Osim Vučemilović, Telegram piše kako Domovinski pokret računa na podršku još jednog "žetona" čije se ime za sada ne želi otkriti.

Kako je naglasio glasnogovornik HDZ-a Marko Milić, u utorak će biti održan novi službeni sastanak pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta kada bi trebao i da se ozvaniči dogovor o novoj većini.