Nezvaničan prijedlog
64

Crnogorski amandmani ne odstupaju od duha rezolucije o Srebrenici, ipak potrebna je dodatna opreznost

S. M.
Milojko Spajić (Foto: EPA-EFE)
Milojko Spajić (Foto: EPA-EFE)
Kako saznaje Klix.ba amandmani koje je Vlade Crne Gore navodno uputila na rezoluciju o genocidu u Srebrenici o kojoj će se uskoro izjasniti Generalna skupština Ujedinjenih nacija nisu još uvijek zvanično upućeni.

Kako su objavile crnogorske Vijesti.me prvi amandman glasi da "ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini", a drugi da se "potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama".

Amandmani u ovoj formi u kojoj su predstavljeni javnosti ne odstupaju od onog što su autori i kosponzori rezolucije isticali, da rezolucija nema za cilj ukidanje entiteta, kolektivizaciju krivice za genocid, ili bilo šta slično.

S druge strane nejasno je da li je objavljeni sadržaj amandmana konačan i sadrži li u zvaničnoj formi neke druge detalje, osim spomenutih, koji bi mogli umanjiti sadržaj i formu nacrta koji je već upućen.

Njihovo predlaganje u ovom trenutku, iako su imali mjesec dana, otvara sumnju u motive predlagača, djeluju li po instrukciji Beograda i Banje Luke, odnosno žele li izazvati nervoznu reakciju bh. delegacije u UN-u, ili zvaničnika u Bosni i Hercegovini koji su poznati po tome da izjave u ovom smislu daju po ličnom nahođenju, pa time potvrditi argumentaciju srpske politike da je rezolucija negativno usmjerena prema Srbima kao narodu.

Svaka reakcija bh. strane u ovom trenutku bila bi kontraproduktivna dok zvaničan prijedlog amandmana ne stigne pred kosponzore.

Crnogorski amandmani ne mogu odložiti glasanje u Generalnoj skupštini.

Bilo koja država članica UN-a može poslati amandmane na rezoluciju prije same sjednice. Ako se pošalju prije same sjednice, onda kosponzori razmatraju da li će ih prihvatiti ili odbiti.

Ako kosponzori odbiju amandmane, onda bilo koja država, pa tako i Crna Gora, ima mogućnost na samoj sjednici kada se bude razmatrala rezolucija upućivati amandmane.

Na toj sjednici se prije samog usvajanja rezolucije države očituju da li i amandmani trebaju biti dio rezolucije.